«Tiden fløy av gårde på en sky av energisk sanselighet!», skrev avisa Nordlys etter Marit Sandvik & Nova Ondas konsert på Tromsø Jazzfestival i 2018.

«Konserten overrasket meg litt, den ble rett og slett et nytt høydepunkt i Dølajazz' s 40 års jubileumsfestival» skrev Dølajazz-gründer Kyrre Rosenvinge, også det i 2018.

Det er langt fra Tromsø til Rio de Janeiro, men Marit Sandvik & Nova Onda har omfavnet den brasilianske musikktradisjonen og gitt den et eget «nova onda»-uttrykk, der lek og presisjon går hånd i hånd. 

Bandet, som ble etablert i 2013, ga ut sin første full-lengder, albumet FLOR, i 2018. Musikken, en blanding av egne originalkomposisjoner med nordnorske tekster og melodier hentet fra Brasils rike musikkflora, har blitt møtt med lovord både fra norsk og utenlandsk presse og blogger, og konsertene høster likeledes superlativer. Blandingen av brasiliansk og norsk musikk og språk gir bandet et særegent uttrykk, eksotisk og eksklusivt.  

 Bandets seks musikerne står alle frem som sterke stemmer. Marit Sandvik har i en årrekke stått på scenen som jazzsanger og komponist på internasjonalt nivå, med flere utgivelser bak seg og stor anerkjennelse i både inn- og utland. Hun ledet bossa nova-bandet Bossa Nordpå i tolv år der jazzgitaristen Øystein Norvoll var et av medlemmene. Norvoll på sin side har turnert med en rekke nasjonale og internasjonale jazzmusikere. Trommeslager Simen Iversen Vangen har en mastergrad i brasiliansk trommespill, og har i flere perioder bodd i Brasil. Mange kjenner ham også som tidligere trommeslager i Madrugada, med tre Spellemannspriser på meritt-lista. Pianist Eirik Fjelde og bassist Morten Steene gjør begge suksess med neosoulgruppa The band called Oh. Fjelde har de siste årene også turnert med pop-artisten Dagny, mens Steene turnerer med rapperen RSP og Thomax. Saxofonist Ola Asdahl Rokkones kombinerer sitt virke som klassisk solist med symfoniorkester og som jazzmusiker i forskjellige konstellasjoner, både nasjonalt og internasjonalt.

Musikernes brede erfaringer fra forskjellige stilarter gir lytteren en udefinerbar og uhøytidelig blanding av brasilianske jordnære, livgivende rytmer og europeisk-nordisk jazz, populærmusikk og world music, luftig, elegant og personlig i uttrykket. Musikerne får presentert seg som solister og inngår likeledes i tett samspill i ensemblepartier, skrevet og arrangert av Sandvik og Norvoll. Brasiliansk og beslektet musikk er verdensmusikk i ordets beste betydning, musikk som mennesker over hele verden kjenner seg igjen i, som appellerer direkte til hjerte og kropp. Den europeiske smaken Marit Sandvik & Nova Onda tilfører tas imot av et begeistret publikum.

Marit Sandvik (vokal), Ola A. Rokkones (tenorsax), Øystein Norvoll (gitar), Eirik Fjelde (tangenter),
Morten Steene (bass), Simen Vangen (trommer/perkusjon)

Anmeldelser av FLOR:  

«Hvis man tror at musik fra Nord-Norge mest er præget af joik og folkemusik, må man tage sine fordomme op til revision. Ud av højtalerne vælder swingede bossa-novaer og sambaer.» (danske Jazz Special ved Lars Thorborg)

«En overraskende udgivelse fuld av varm musik skabt højt mot nord» (danske Jazz Special ved Lars Thorborg)

«FLOR er bossa nova, samba-jazz og MPB i Rio-klasse, i Bahia-klasse, Tromsø er Nordens Salvador!» (Norsk Musikkalender ved Jon Arnesen)

«Dette er musikarar som har gått djupt inn i den musikalske arven og skaffa seg den naudsynte innsikta og overskotet som må til for at formidlinga skal bli truverdig» (Dag og Tid ved Lars Mossafinn)

 «Så blir man dratt med av den modne stemmen til Marit Sandvik (…) og man blir dratt med av de egne komposisjonene med norsk tekst, som blander seg fint inn i den musikalske helheten» (tyske Nordische-Musik.de)

«Det er en fantastisk dejlig stemning på hele cd-en. Dygtige musikere, skøn sangerinde og en ægte fornemmelse af Brazil-lyd» (multimusiker Bent Clausen, Danmark).

Anmeldelser av konserter i 2018: 

«Kyndige musikere og djævelsk artig! … tiden fløy av gårde på en sky av energisk sanselighet og som etterlot flere enn meg med krampe i smilemusklene» (avisa Nordlys) 

«… de griper øyeblikket og tar et solid grep om publikum (…) Marit Sandvik i spissen er trygg og rytmisk avansert i den vokale formidlinga. Resten av gjengen øser av sin brede musikalske erfaring og viser oss at brasilianske toner og rytmer kan være både blå og glødende hete.» (avisa iTromsø)

«Så ble DØLAJAZZ 2018 avsluttet med en meget vakker og rytmisk «brasiliansk» konsert med flotte Marit Sandvik og hennes supre band Nova Onda (…) Konserten overrasket meg litt, den ble rett og slett et nytt høydepunkt i Dølajazz' s 40 års jubileumsfestival» (K. Rosenvinge, Dølajazz) 

« Jeg ble litt skuffet etter konserten med Marit Sandvik & Nova Onda, da jeg kom ut fra Kulturhuset, og ikke var på Copacabana. For etter å ha blitt hensatt til brasilianske stemninger i halvannen time, var det litt rart å komme tilbake til hverdagen. Marit Sandvik er brasiliansk musikk, i både kropp og sjel (…) dette var musikk til å få energi av» (Harstad Tidende)